Direct reserveren
Basiscursus Vinologie september
Wijn is de meest fascinerende drank: kan boeien, kan je van onvergetelijke smaakbelevenissen laten genieten, maar kan ook teleurstellingen achterlaten. Het is een product vol van verhalen, zinnig en onzinnig. Tijdens de cursus leer je de mysteries te doorgronden.
Stel, je staat in de winkel of je hebt de wijnkaart in restaurant in je hand. Welke wijn ga je kiezen? Wat is de juiste prijs- kwaliteitsverhouding? Welke wijn past bij het gerecht? Waar moet je op letten als je wijn koopt of bestelt? Kiest je voor oude of een jonge wijn? Hoe lang kant je een wijn bewaren? Tijdens de cursus van drie avonden krijg je antwoord op bovenstaande vragen.
De lessen bevatten 1 uur theorie en 1 uur voor het proeven en beoordelen van 5 verschillende wijnen.
Leerstof Les 1: Wat is wijn? Vinificatie en wijnstijlen - Wijnbouw, factoren van invloed - Proeven en beoordelen.
Leerstof les 2 : Belangrijkste Europese herkomstgebieden, druivenrassen en wetgeving – Proeven en beoordelen.
Leerstof les 3 : Druivenrassen en terroir, snoeimethoden, bestrijding plantenziekten, oogsten, zoete en versterkte wijnen - Proeven en beoordelen.
Cursusleider: Chiel Kuiper
Ruim 20 jaar was ik werkzaam als importeur en handelaar onder de naam ‘Wijnkoperij Chiel Kuiper’ gevestigd in Katwijk aan Zee. Door het bezoeken van wijngoederen, volgen van masterclasses en zelfstudie voor en tijdens deze periode heb ik een brede kennis ontwikkeld van kwaliteitswijnen. Voor mijn clientèle, zowel horeca als particulieren, verzorgde ik cursussen vinologie, stelde ik wijnkaarten voor restaurants samen, organiseerde ik workshops en wijn- en spijsavonden. Na de verkoop van mijn bedrijf voel ik me nog steeds ambassadeur van gepassioneerde wijnproducenten en deel ik mijn ervaringen en kennis graag met wijnliefhebbers.